All posts by Udruga slijepih

About Udruga slijepih

Udruga je osnovana 2007. godine. Ciljevi naše udruge su pružanje pomoći našim članovima u ostvarivanju njihovih prava i obaveza. Udruga djeluje zbog specifičnih potreba slijepih, zaštite i promicanje zajedničkih interesa i ciljeva.

logo INA Drzi razmak-RGB-page-001

Inin Zeleni pojas 2020. pomaže u izgradnji „Poučne staza za slijepe“

INA, d.d. kroz program Zeleni pojas 2020., između 285 pristiglih projekata, izabrala je 10 najzanimljivijih. Među njima se našao i naš projekt „Poučna staze za slijepe“. Poučna staza za slijepe obuhvaća postavljanje staze prilagođene kretanju slijepih osoba. Oko staze će se posaditi različite aromatične biljke s edukativnim oznakama na Brailleovom pismu i uvećanom tisku. Želja nam je da se slijepe i visoko slabovidne osobe kroz osjećaj dodira i mirisa, natpisnih pločica i edukativnih radionica bolje upoznaju s okolinom koja ih okružuje te lakše snalaze u prostoru.

Veselimo se novom projektu i što nam je INA kroz svoj program dala priliku da unaprijedimo položaj slijepih osoba u lokalnoj zajednici. S aktivnostima vezanim za projekt krenut ćemo već u ovoj godini, a završetak je predviđen za rujan 2021. godine.

 

IMG_4126

UDRUGA SLIJEPIH ŠESTOČKA PLETERNICA Za Međunarodni dana bijelog štapa (Svjetski dan slijepih) javnosti predstavljen projekt “Budi moje oči”

U sklopu poziva Razvoj usluge osobne asistencije za osobe s invaliditetom – faza II, Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. provodi se projekt „Budi moje oči“ koji korisnicima omogućuje prijevoz, pratnju i asistenciju u svakodnevnom životu. Nositelj projekta je Udruga slijepih Šestočka, a financirao ga je Europski socijalni fondu u 100%-tnom iznosu od 494.440,00 kn.

U četvrtak 15.10.2020. u 10:00 h u prostorijama Centra udruge Pleternica obilježen je Međunarodni dan bijelog štapa (Svjetski dan slijepih).

Na konferenciji za novinare održana je kratka prezentacija rada i djelovanja, predstavljanja projekata, informiranje o nabavci pomagala (reproduktora i zvučnih zapisa), te planu za naredno razdoblje.

Uspješno provođenje projekta „Budi moje oči“

Činjenica je da život osoba oštećena vida u fizičkoj tami nije toliko problematičan koliko je možda život u duhovnoj tami. Standard ljudskih prava treba podići na visoku razinu da osobe oštećena vida i s invaliditetom žive primjereno u 2020. godini. I dalje ćemo se boriti za djecu i one najstarije osobe. Udrugu slijepih u Pleternici osnovali smo sa ciljem da olakšamo život osobama oštećena vida na ovom prostoru – kazao je predsjednik. Govoreći o pojedinim projektima, naglasio je da se provodi projekt „Budi moje oči“ kojeg Udruga uspješno realizira uz pomoć Europskog socijalnog fonda u stopostotnom iznosu od 494.440 kuna. Korisnici toga projekta, kazao je, zadovoljni su i sretni što tako nešto postoji, a u projektu su zaposlene tri osobe – dva asistenta i voditelj projekta Tomislav Stojčević.

Nabavka pomagala i poboljšanje kvalitete života slijepih osoba

U svom aktivnom radu suočavamo se s različitim poteškoćama i problemima. Prostor u kojem djelujemo nije adekvatan te vjerujemo da će Grad Pleternica, podižući standard svojih građanima, podići i standard osoba oštećena vida – naglasio je predsjednik. Napominje kako će Udruga raditi na tome da se poboljša kvaliteta i nabavka pomagala. Nedavno smo nabavili zvučnu duhovnu literaturu, posjedujemo dvije zvučne Biblije, a uskoro ćemo naručiti i druge vjerske sadržaje. Kućanicama s oštećenim vidom pomoći ćemo dodjelom pomagala za kuhanje, a to su skupi uređaji s govornim senzoričkim sustavom. Za lokalne čelnike organizirat ćemo radionice na kojima će se educirati o tome kako pristupati osobama oštećena vida – zaključio je Marinko Zeljko. Na posljetku je dodijelio jedan Braillov sat za slijepe članu Dominiku Sestriću iz Lučinaca koji ima 11 godina, o kojemu će se Udruga skrbiti, kao i o drugim mladim članovima. Ovaj koristan dar preuzeo je dječakov otac.

Na konferenciji su sudjelovali predstavnici udruga invalida s područja Požeško-slavonske županije, te predstavnici lokalnih udruga s područja Grada Pleternice.

S obzirom na epidemiološke mjere Dan bijelog štapa je obilježen u nešto skromnijem obliku, ali je javnosti odaslana jasna poruka o životu i problemima slijepih osoba na području djelovanja Udruge.

(Sadržaj ovog članka isključiva je odgovornost Udruge slijepih Šestočka)

element2_A3

UDRUGA SLIJEPIH ŠESTOČKA PLETERNICA Izvješće o broju korisnika videćeg pratitelja u sklopu projekta “Budi moje oči”

UDRUGA SLIJEPIH ŠESTOČKA PLETERNICA donosi izvješće o broju slijepih osoba kojima su osigurani videći pratitelji u sklopu projekta “Budi moje oči” UP.02.2.2.09.0103.

Izvješće podnosimo za prethodna tromjesečna razdoblja.

  • Od 11.6.2019. do 11.9.2019. pružena je usluga videćeg pratitelja za 8 korisnika.
  • Od 11.9.2019. do 11.12.2019. stanje je ostalo nepromijenjeno te se za 8 korisnika nastavila pružati usluga videćeg pratitelja.
  • Od 11.12.2019. do 11.3.2020. pružena je usluga videćeg pratitelja za 20 korisnika.
  • Od 11.3.2020. do 11.6.2020. pružena je usluga videćeg pratitelja za 20 korisnika.
  • Od 11.6.2020. do 11.9.2020. pružena je usluga videćeg pratitelja za 20 korisnika. Nije došlo do promjena u odnosu na prethodno razdoblje.

U posljednjem izvještajnom razdoblju popunjeni su svi kapaciteti čime je ispunjen pokazatelj CO16 Sudionici s invaliditetom. Usluga videćeg pratitelja će se nastaviti pružati do 11.6.2021.

Zahvaljujući ovom projektu stvoreni su preduvjeti za kvalitetniji i lakši život slijepih osoba te su poticane njihove društvene, kreativne, edukativne i druge aktivnosti.

(sadržaj ovog članka isključiva je odgovornost Udruge slijepih Šestočka)

element2_A3

Banner

Dani otvorenih vrata udruga

Povodom obilježavanja Dana otvorenih vrata i Udruga slijepih Šestočka otvorila je svoja vrata za sve osobe koji žele dobiti više informacija o udruzi.

U petak, 25. rujna od 10 do 13 sati naši volonteri su bili dostupni za individualne razgovore i druženja.

Osim Udruge slijepih Šestočka Dan otvorenih vrata, u Hrvatskoj knjižnici i čitaonici Pleternica, predstavili su se s promotivnim materijalima i KUD-a Svilenka iz Buka, Hrvatsko žensko društvo Pleternica, Udruga za pomoć djeci s posebnim potrebama i poteškoćama u učenju “Osmjeh” Pleternica i Društvo naša djeca Pleternica.

Zajedničkim snagama navedenih udruga snimljen je i kratki video spot koji prikazuje njihov rad, projekte, aktivnosti i planove. Cijeli video spot možete pogledati na sljedećem linku: Spot udruge.

UDRUGA SLIJEPIH ŠESTOČKA PLETERNICA Projekt “Budi moje oči” Evaluacija rada videćih pratitelja

Vrednovanje ankete napravljeno je u okviru projekta “Budi moje oči” kojim se želi pružiti pomoć slijepim osobama u obavljanju svakodnevnih zadataka, njihovo socijalno uključivanje te poboljšanje i povećanje kvalitete njihova života kroz usluge videćeg pratitelja.

Vrednovanje se temelji na uzorku od 20 osoba iz ciljane skupine odgovarajući na pitanja o korisnosti usluge.

Temeljem provedene analize na 20 ispitanika identificirano je da je projekt koristan.

Identificirano je da je projekt poboljšao položaj slijepih osoba u obavljanju svakodnevnih zadataka, njihovoj socijalnoj uključenosti te kvaliteti njihovih života kroz uslugu videćeg pratitelja.

Provedba projekta utječe na:
- povećanje kvalitete života slijepih osoba u lokalnoj sredini
- utječe na socijalnu uključenost slijepih osoba
- osjećaj sigurnosti koji dobivaju uz uslugu videćeg pratitelja
- uključenost u aktivnosti lokalne zajednice
- potrebu za korištenje usluge i u budućnosti te pružanje i šireg opsega usluga kao što su razgovori, druženja te pomoć u obavljanju kućanskih poslova.

Vanjski suradnik predlaže partnerstvo na projektima financiranim kroz Europski socijalni fond, npr. sa Hrvatskim ženskim društvom, koje trenutno provodi nekoliko projekata te ima tendenciju rasta broja prijava i projekata, a sve s ciljem pružanja što većeg broja socijalnih usluga u zajednici.

Detaljno izvješće dostupno je na linku: Evaluacija rada v.pratitelja

(sadržaj ovog članka isključiva je odgovornost Udruge slijepih Šestočka)

element2_A3

maraska-foto-piccola-02

MARASKA D.D. PODRŽALA AKCIJU TOPLI OBROCI ZA SVE

Kako svima nama ova godina nije baš najbolje krenula, a naročito se to osjeti na osjetljivim skupinama društva, odlučili smo se “pokrenuti”. Često su takve osobe izolirane od ostatka svijeta, marginalizirane i slijepo se prolazi kraj njih.

Zbog toga smo se odlučili bar malo stati uz njih. Siromaštvo je možda teško iskorijeniti, ali svatko se može bar malo uključiti da to ne bude toliko drastično. Svi imaju pravo na dostojan život, bez obzira gdje su se rodili i kako su obilježeni.

Pokrenuta je akcija “Topli obroci za sve”. Za sada uključuje dostavu kuhanih obroka za šest obitelji koji žive u teškom siromaštvu, a čiji članovi su slijepe osobe. Dostava je organizirana tako da im naši volonteri svakodnevno u kuću dostavljaju tople obroke.

Drago nam je da postoje oni ljudi koji su spremni pomoći. Pomogli su nam i u nabavci dijela posuđa za dostavu hrane, prehrambenim namirnica, ali i financijskom pomoći za nabavku istih. Također nam je drago da je ovu akciju prepoznala i podržala Maraska d.d. s donacijom sokova. Obvezali su se svaki mjesec dostaviti 120 l sokova, odnosno svakodnevno su predvidjeli 0,2 l po osobi. Velika hvala svima koji su do sada pomogli i time obiteljima omogućili topli obrok.

U akciju se možete priključiti i na dalje. Sve one koji žele pomoći pozivamo da se obrate na naše kontakte.

118911741_412904756339294_3268320346958435173_n

UDRUGA SLIJEPIH ŠESTOČKA PLETERNICA Projekt “Budi moje oči” od velikog značaja za slijepe osobe

U sklopu poziva Razvoj usluge osobne asistencije za osobe s invaliditetom – faza II, Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. provodi se projekt „Budi moje oči“ koji korisnicima omogućuje prijevoz, pratnju i asistenciju u svakodnevnom životu. Nositelj projekta je Udruga slijepih Šestočka, a financirao ga je Europski socijalni fondu u 100%-tnom iznosu od 494.440,00 kn.

Cilj projekta je stvoriti preduvjet za kvalitetniji i lakši život slijepih osoba te poticanje njihovih društvenih, kreativnih, edukativnih i drugih aktivnosti. Projektne aktivnosti usmjerene su jačanju socijalnog uključivanja slijepih osoba, na način da im videći pratitelj pomaže u obavljanju svakodnevnih aktivnosti, sudjelovanja u društvenoj participaciji te poboljšanju sveukupne kvalitete života.

118934829_364318757931578_1210103054190589769_n

Udruzi slijepih Šestočka ovo je prvi projekt financiran od strane Europskog socijalnog fonda, ali se nadamo da nije i zadnji.

Za osobe s invaliditetom ovo je veli pomak što se tiče skrbi o njima.

Osobe s ovakvom vrstom invaliditeta su u najvećem djelu ovisne o drugoj osobi i to ponekad zna predstavljati problem, pogotovo kada dođu u stariju dob i kada se više nema tko o njima brinuti.

Kroz ovaj projekt nadam se da smo bar malo pripomogli da slijepe osobe „vide“ ili bolje rečeno osjete da netko brine o njima, rekao nam je predsjednik udruge Marinko Zeljko.

Inače se projekt provodi već godinu dana na kojemu su zaposlene dvije videće pratiteljice. Videći pratitelj pruža korisnicima usluge: pratnja i pomoć u različitim socijalnim aktivnostima (odlazak k liječniku, stomatologu, u ljekarnu, trgovinu, poštu, banku, kulturno-zabavne institucije i slično.), te ovisno o potrebi slijepe osobe – obuka za obavljanje kućanskih poslova; pomoć pri obavljanju administrativnih poslova slijepim osobama koje žive same i nemaju obveznika uzdržavanja niti članova obitelji u bližoj okolici – čitanje (dokumenata, pošte, uputnica, doznaka, recepata, uputa za korištenje itd.) i pisanje po potrebi.

118965687_2388776204762550_2662429550780277373_nU ovih godinu dana zaista sam imala puno lijepih iskustava. Pomaganje drugima je nešto što te može ispuniti i što ostaje u lijepom sjećanju. Često se slijepe osobe podcjenjuje da ne mogu ništa raditi, ali to baš i nije tako. Potrebno ih je možda malo potaknuti i pripomoći te prilagoditi tempo, ali ne možete ni vjerovati koliko toga mogu napraviti svojim rukama, uz malu pomoć – istaknula je videća pratiteljica Katarina.

Ovaj projekt je od izrazitog značaja za slijepe osobe jer doprinosi njihovom uključivanju u lokalnu zajednicu, olakšava im svakodnevni život i povećava mobilnost. Korisnik usluge videćeg pratitelja Ivan se zahvalio što je uključen u ovu podršku koju pruža Europska unija. Velika su mu pomoć odlasci u ljekarnu, trgovinu ili prijevoz do liječnika. Do sada se većinom sam snalazio i kretao u prostoru koji poznaje. Sada su mu najdraže šetnje do trgovine koje mu pomažu u rekreaciji. Ističe da mu je i ovako uz pomoć videćeg pratitelja katkad teško hodati i snalaziti se u prostoru, a zamislite samo kako je živjeti u mraku. Volio bi da mu se ova pomoć nastavi pružati i dalje, ali i da se pronađe dugotrajno rješenje za ovakve slučajeve.

U projekt je uključeno 20 slijepih osoba s područja Požeško-slavonske županije, od čega je samo četiri ženske osobe. Najstariji korisnik ima 78 godina, a najmlađi 32 godine.

(Sadržaj ovog članka isključiva je odgovornost Udruge slijepih Šestočka)

element2_A3 (2)

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Zaštita dišnih organa

UDRUGA SLIJEPIH ŠESTOČKA PLETERNICA Obvezno nošenje zaštitnih maski u prostoru Udruge u primjeni od 13.7.2020. u sklopu projekta “Budi moje oči”

UDRUGA SLIJEPIH ŠESTOČKA PLETERNICA u sklopu projekta “Budi moje oči” UP.02.2.2.09.0103 donosi odluku o obaveznom nošenju maski u prostoru Udruge, sukladno preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, za rad djelatnika i dolazak korisnika za vrijeme epidemije koronavirusa.

Obavještavaju se korisnici projekta “Budi moje oči” i svi ostali građani da su pri ulasku u prostore Udruge obavezni nositi maske i pridržavati se svih ranije donesenih mjera (obavezne dezinfekcije ruku; održavanja sigurnosnog razmaka od 2 m; zabrane rukovanja; kašljanja i kihanja u lakat; maksimalno jedan korisnik unutar prostora, uz iznimku ako dolazi s videćim pratiteljem, prevoditeljem za gluposlijepe osobe ili nekog drugog razloga zbog kojeg je dužno osigurati ulazak više osoba).

Pažnja

Zbog velikog udjela dolaska osoba s različitim poteškoćama u prostore naše udruge dužni smo obavijestiti da pojedine osobe, a sukladno mjerama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, uslijed zdravstvenog stanja i značajki razvojne dobi ne moraju nositi maske uz određena ograničenja. Najčešće se radi o situacijama kod kojih nošenje maske može dovesti do otežanog disanja, opasnosti od gušenja ili do toga da se maska nosi nepravilno što može povećati izglede za zarazu. Kod navedenih stanja neophodno je omogućiti osobi da ne nosi masku.

Građani koji nisu dužni nositi masku na licu i situacije u kojima se to tolerira su:

- djeca u dobi do 2 godine
- djeca predškolske dobi nakon navršene druge godine ako dijete, usprkos nastojanju roditelja/staratelja da nosi masku, pruža otpor nošenju maske ili se ne može suzdržati od dodirivanja maske i lica (pojedinoj djeci maska smeta te osjećaju neotklonjivu potrebu da namještaju masku i dodiruju lice, čime se povećavaju izgledi za unos virusa kroz usta, nos ili oči)
- djeca u dobi nakon navršene druge godine pa do nižih razreda osnovne škole mogu nositi masku samo u aktivnostima koje su vremenski ograničene (aktivnosti koje traju najviše sat ili dva) i kada su pod neprestanim nadzorom roditelja/staratelja (primjerice kod vožnje u javnom prijevozu, u zdravstvenoj ustanovi  ili kod odlaska u trgovinu iako se roditeljima preporučuje da djecu vode u trgovine samo ako je to krajnje nužno)
- osobe s određenim oblicima invaliditeta kao što su: određena oštećenja mentalnog zdravlja uključujući teškoće iz autističnog spektra ako osobe pružaju otpor ili ne podnose masku na licu, osobe s intelektualnim teškoćama, osobe s većim tjelesnim/motoričkim oštećenjima zbog možebitnih teškoća disanja ili nemogućnosti da skinu masku bez pomoći druge osobe
- osobe koje trebaju prenijeti informaciju osobi s oštećenim sluhom, uključujući prevoditelje za gluhoslijepe osobe i druge osobe u pratnji, u situaciji kada poruku osobi s oštećenim sluhom ne mogu napisati ili prenijeti znakovnim jezikom, već isključivo čitanjem s lica i usana
- osobe s oštećenim sluhom u situacijama u kojima maska onemogućuje učinkovitu komunikaciju i primjereno razumijevanje prenesene poruke
- osobe s teškoćama disanja uslijed kroničnih bolesti (ove situacije ne treba zamijeniti s respiratornom infekcijom uz povišenu temperaturu ili druge znakove koji mogu biti karakteristični za bolest COVID-19 kada je nošenje maske obavezno)
- osobe promijenjene svijesti ili kod gubitka svijesti
- sve osobe koje iz drugih razloga ne mogu skinuti masku bez pomoći druge osobe.

Odluka stupa na snagu 13.7.2020. od ponoći u 00:01 i provodit će se dok uvjeti drugačije na budu dozvoljavali. Unaprijed se zahvaljujemo na razumijevanju.

(sadržaj ovog članka isključiva je odgovornost Udruge slijepih Šestočka)

element2_A3 (2)

UDRUGA SLIJEPIH ŠESTOČKA PLETERNICA Izvješće o broju korisnika videćeg pratitelja u sklopu projekta “Budi moje oči”

UDRUGA SLIJEPIH ŠESTOČKA PLETERNICA donosi izvješće o broju slijepih osoba kojima su osigurani videći pratitelji u sklopu projekta “Budi moje oči” UP.02.2.2.09.0103.

Izvješće podnosimo za prethodna tromjesečna razdoblja.

Od 11.6.2019. do 11.9.2019. pružena je usluga videćeg pratitelja za 8 korisnika.

Od 11.9.2019. do 11.12.2019. stanje je ostalo nepromijenjeno te se za 8 korisnika nastavila pružati usluga videćeg pratitelja.

Od 11.12.2019. do 11.3.2020. pružena je usluga videćeg pratitelja za 20 korisnika.

Od 11.3.2020. do 11.6.2020. pružena je usluga videćeg pratitelja za 20 korisnika. Nije došlo do promjena u odnosu na prethodno razdoblje.

U posljednjem izvještajnom razdoblju popunjeni su svi kapaciteti čime je ispunjen pokazatelj CO16 Sudionici s invaliditetom. Usluga videćeg pratitelja će se nastaviti pružati do 11.6.2021.

Zahvaljujući ovom projektu stvoreni su preduvjeti za kvalitetniji i lakši život slijepih osoba te su poticane njihove društvene, kreativne, edukativne i druge aktivnosti.

(sadržaj ovog članka isključiva je odgovornost Udruge slijepih Šestočka)element2_A3 (2)

UDRUGA SLIJEPIH ŠESTOČKA PLETERNICA Preporuke za rad videćih pratitelja za vrijeme epidemije koronavirusa u primjeni od 11.5.2020. u sklopu projekta “Budi moje oči”

UDRUGA SLIJEPIH ŠESTOČKA PLETERNICA u sklopu projekta “Budi moje oči” UP.02.2.2.09.0103 prenosi preporuke Hrvatskog saveza slijepih za rad videćih pratitelja za vrijeme epidemije koronavirusa u primjeni od 11.5.2020.

Videći pratitelj za vrijeme proglašene epidemije koronavirusa obavlja poslove videćeg pratitelja u prilagođenom obliku sukladno uputama Vlade RH i Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Usluga videće pratnje pruža se korisniku samo u sljedećim situacijama:

- korisnik ima dogovoren termin za liječnički pregled (što dokazuje uvidom u potvrdu rezervacije);
- korisnik ima zakazani termin u nekim drugim ustanovama (dokaz uvidom u potvrdu rezervacije);
- korisnik treba dostavu živežnih namirnica i lijekova (videći pratitelj sam nabavlja namirnice i iste dostavlja korisniku na kućnu adresu);
- iznimno, korisniku koji živi sam može se iz opravdanih razloga pružiti usluga na drugi način, što će za svaki pojedinačni slučaj procijeniti voditelji projekta i videći pratitelji;
- korisnik treba pomoć pri čitanju i sortiranju dokumenata ili namirnica kod kuće.

Rad se odvija pod sljedećim posebnim uvjetima za korisnike i videće pratitelje:

ZA KORISNIKE

- Prije korištenja usluge, korisnik mora izmjeriti tjelesnu temperaturu. Ako je tjelesna temperatura viša od 37,2 °C, ako se osjeća bolesno ili ima bilo koje znakove bolesti (odnosi se na sve simptome i znakove bolesti, ne samo na bolesti dišnih puteva), treba o istom obavijestiti videćeg pratitelja i liječnika opće prakse. Uslugu videćeg pratitelja tada ne može koristiti i mora postupati sukladno uputama liječnika.

- Kod kretanja uz videćeg pratitelja, korisnik se mora pridržavati pravilnog načina vođenja, odnosno držati se pratitelju iznad lakta kako bi bio na potrebnom razmaku od minimalno pola koraka.

- Prilikom ulaska u vozilo videćeg pratitelja, korisnik se mora smjestiti na stražnjem sjedalu iza suvozačevog mjesta dijagonalno od videćeg pratitelja kako bi razmak bio što veći.

- Korisnik za vrijeme korištenja usluge videćeg pratitelja mora imati zaštitnu masku koja pokriva nos i usta te zaštitne rukavice.

ZA VIDEĆE PRATITELJE

- Prije pružanja usluge, videći pratitelj mora izmjeriti tjelesnu temperaturu. Ako je tjelesna temperatura viša od 37,2 °C, ako se osjeća bolesno ili ima bilo koje znakove bolesti (odnosi se na sve simptome i znakove bolesti, ne samo na bolesti dišnih puteva), treba o istom obavijestiti korisnika i svog liječnika opće prakse. Uslugu videćeg pratitelja tada ne može pružiti i mora postupati sukladno uputama liječnika.

- Videći pratitelj mora održavati higijenu svog neposrednog radnog prostora – unutrašnjosti vozila tako da povremeno sredstvom za dezinfekciju površina ili dezinfekcijskim maramicama prebriše površine koje se često dotiču rukama.

- Između korisnika kojima pruža uslugu mora napraviti stanku od barem 15 minuta kako bi izbjegao njihov međusobni kontakt i u tom periodu mora obavezno provjetriti vozilo.

- Videći pratitelj za vrijeme pružanja usluge mora nositi zaštitnu masku koja pokriva nos i usta zaštitne rukavice, izbjegavati dodirivanje očiju, nosa, usta i koristiti dezinficijens na bazi alkohola.

- Videći pratitelj obavezan je provoditi čestu higijenu ruku dezinfekcijskim sredstvima koja sadrže 70% alkohola (protrljati ruke ako nisu vidno prljave, odnosno oprati ruke sapunom i vodom u trajanju od 20-ak sekundi, a zatim protrljati dezinfekcijskim sredstvom ako su prljave).

- Videći pratitelj ima pravo provjeriti kod liječnika opće prakse korisnika je li korisniku izrečena mjera samoizolacije ili karantene, odnosno da li je pozitivna na koronavirus.

Videći pratitelj može odbiti pružiti uslugu ako gore navedene preporuke nisu ispoštovane.

Poslodavci su dužni osigurati videćim pratiteljima potrebnu opremu (zaštitne maske, rukavice, sredstvo za dezinfekciju), te obavijestiti i educirati videće pratitelje i korisnike o samoj bolesti i preporukama/ općim i specifičnim mjerama zaštite prije pružanja same usluge.

Širenje opsega usluge videćeg pratitelja bit će ažurirano sukladno uputama Vlade i Stožera.

Izvor: https://www.savez-slijepih.hr/hr/

(sadržaj ovog članka isključiva je odgovornost Udruge slijepih Šestočka)

element2_A3 (2)