Monthly Archives: kolovoz 2020

UDRUGA SLIJEPIH ŠESTOČKA PLETERNICA Projekt “Budi moje oči” od velikog značaja za slijepe osobe

U sklopu poziva Razvoj usluge osobne asistencije za osobe s invaliditetom – faza II, Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. provodi se projekt „Budi moje oči“ koji korisnicima omogućuje prijevoz, pratnju i asistenciju u svakodnevnom životu. Nositelj projekta je Udruga slijepih Šestočka, a financirao ga je Europski socijalni fondu u 100%-tnom iznosu od 494.440,00 kn.

Cilj projekta je stvoriti preduvjet za kvalitetniji i lakši život slijepih osoba te poticanje njihovih društvenih, kreativnih, edukativnih i drugih aktivnosti. Projektne aktivnosti usmjerene su jačanju socijalnog uključivanja slijepih osoba, na način da im videći pratitelj pomaže u obavljanju svakodnevnih aktivnosti, sudjelovanja u društvenoj participaciji te poboljšanju sveukupne kvalitete života.

118934829_364318757931578_1210103054190589769_n

Udruzi slijepih Šestočka ovo je prvi projekt financiran od strane Europskog socijalnog fonda, ali se nadamo da nije i zadnji.

Za osobe s invaliditetom ovo je veli pomak što se tiče skrbi o njima.

Osobe s ovakvom vrstom invaliditeta su u najvećem djelu ovisne o drugoj osobi i to ponekad zna predstavljati problem, pogotovo kada dođu u stariju dob i kada se više nema tko o njima brinuti.

Kroz ovaj projekt nadam se da smo bar malo pripomogli da slijepe osobe „vide“ ili bolje rečeno osjete da netko brine o njima, rekao nam je predsjednik udruge Marinko Zeljko.

Inače se projekt provodi već godinu dana na kojemu su zaposlene dvije videće pratiteljice. Videći pratitelj pruža korisnicima usluge: pratnja i pomoć u različitim socijalnim aktivnostima (odlazak k liječniku, stomatologu, u ljekarnu, trgovinu, poštu, banku, kulturno-zabavne institucije i slično.), te ovisno o potrebi slijepe osobe – obuka za obavljanje kućanskih poslova; pomoć pri obavljanju administrativnih poslova slijepim osobama koje žive same i nemaju obveznika uzdržavanja niti članova obitelji u bližoj okolici – čitanje (dokumenata, pošte, uputnica, doznaka, recepata, uputa za korištenje itd.) i pisanje po potrebi.

118965687_2388776204762550_2662429550780277373_nU ovih godinu dana zaista sam imala puno lijepih iskustava. Pomaganje drugima je nešto što te može ispuniti i što ostaje u lijepom sjećanju. Često se slijepe osobe podcjenjuje da ne mogu ništa raditi, ali to baš i nije tako. Potrebno ih je možda malo potaknuti i pripomoći te prilagoditi tempo, ali ne možete ni vjerovati koliko toga mogu napraviti svojim rukama, uz malu pomoć – istaknula je videća pratiteljica Katarina.

Ovaj projekt je od izrazitog značaja za slijepe osobe jer doprinosi njihovom uključivanju u lokalnu zajednicu, olakšava im svakodnevni život i povećava mobilnost. Korisnik usluge videćeg pratitelja Ivan se zahvalio što je uključen u ovu podršku koju pruža Europska unija. Velika su mu pomoć odlasci u ljekarnu, trgovinu ili prijevoz do liječnika. Do sada se većinom sam snalazio i kretao u prostoru koji poznaje. Sada su mu najdraže šetnje do trgovine koje mu pomažu u rekreaciji. Ističe da mu je i ovako uz pomoć videćeg pratitelja katkad teško hodati i snalaziti se u prostoru, a zamislite samo kako je živjeti u mraku. Volio bi da mu se ova pomoć nastavi pružati i dalje, ali i da se pronađe dugotrajno rješenje za ovakve slučajeve.

U projekt je uključeno 20 slijepih osoba s područja Požeško-slavonske županije, od čega je samo četiri ženske osobe. Najstariji korisnik ima 78 godina, a najmlađi 32 godine.

(Sadržaj ovog članka isključiva je odgovornost Udruge slijepih Šestočka)

element2_A3 (2)

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.