UDRUGA SLIJEPIH ŠESTOČKA PLETERNICA: Nastavak usluge videćeg pratitelja kroz program „Budi moje oči 2“

U okviru Ograničenog poziva dvogodišnjih programa udruga koje pružaju usluge osobne asistencije osobama s invaliditetom u Republici Hrvatskoj za razdoblje 2022. – 2023. Udruzi slijepih Šestočka odobrena su sredstva za drugu godinu provedbe usluge videćeg pratitelja kroz program „Budi moje oči 2“. Program je započeo s provedbom 1. siječnja 2022., a nastavak je osiguran i za razdoblje od 1. siječnja 2023. do 31. srpnja 2023. Financira ga Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike u iznosu od 8.208,97 € za drugu godinu.

Cilj programa je pružiti pomoć slijepim osobama u obavljanju svakodnevnih zadataka kako bi se ojačalo socijalno uključivanje osoba s invaliditetom kroz daljnji razvoj i povećala kvaliteta usluge videćeg pratitelja. Programske aktivnosti usmjerene su povećanju socijalne uključenosti i unapređenja kvalitete života te poticanje što veće samostalnosti i neovisnosti življenja osoba s najtežom vrstom i stupnjem invaliditeta.

Za Udrugu slijepih Šestočka ovo je već peta godina kontinuirane podrške slijepim osobama kroz uslugu videćeg pratitelja. Slijepe osobe su skupina invalida koja u najvećem dijelu ovisi o drugoj osobi i kao takva predstavlja veliki problem za život slijepe osobe, a pogotovo kada dođu u stariju dob i kada su još više ovisne o drugima. Nadamo se da će ovaj program bar malo pripomoći slijepim osobama da “vide” i da imaju osjećaj da netko brine i o njima, rekao nam je predsjednik Udruge Marinko Zeljko.

Na programu je zaposlen voditelj i videća pratiteljica koja  pruža korisnicima usluge: pratnja i pomoć u različitim socijalnim aktivnostima (odlazak k liječniku, stomatologu, u ljekarnu, trgovinu, poštu, banku, kulturno-zabavne institucije i slično.), te ovisno o potrebi slijepe osobe – obuka za obavljanje kućanskih poslova; pomoć pri obavljanju administrativnih poslova slijepim osobama koje žive same i nemaju obveznika uzdržavanja niti članova obitelji u bližoj okolici – čitanje (dokumenata, pošte, uputnica, doznaka, recepata, uputa za korištenje itd.) i pisanje po potrebi.

Još od samog početka ovoj posao je predstavljao izazov za videću pratiteljicu kako će biti prihvaćena od korisnika, ali se ona izvrsno snašla i ima puno lijepih iskustava. Pomaganje drugima je nešto što te može ispuniti i što ostaje u lijepom sjećanju. Često se slijepe osobe podcjenjuje da ne mogu ništa raditi, ali to baš i nije tako. Potrebno ih je možda malo potaknuti i pripomoći te prilagoditi tempo, ali ne možete ni vjerovati koliko toga mogu napraviti svojim rukama, uz malu pomoć – istaknula je videća pratiteljica Katarina.

Ovaj program je od izrazitog značaja za slijepe osobe jer doprinosi njihovom uključivanju u lokalnu zajednicu, olakšava im svakodnevni život i povećava mobilnost. Korisnica usluge videćeg pratitelja Julijana se zahvalila što je uključena u ovu podršku koju pruža Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike. Velika joj je pomoć pratnja pri odlascima u ljekarnu, trgovinu ili prijevoz do liječnika. Do sada se većinom sama snalazila i kretala u prostori koji poznaje te je vrlo rijetko izlazila u javnost. Sada su joj najdraže šetnje do trgovine koje joj pomažu u rekreaciji. Ističe da joj je i ovako uz pomoć videćeg pratitelja katkad teško hodati i snalaziti se u prostoru, a zamislite samo kako je živjeti u mraku. Voljela bi da joj se ova pomoć nastavi pružati i dalje te da ju je moguće osigurati i u duljem dnevnom vremenskog razdoblju.

(sadržaj ovog članka isključiva je odgovornost Udruge slijepih Šestočka)

About Udruga slijepih

Udruga je osnovana 2007. godine. Ciljevi naše udruge su pružanje pomoći našim članovima u ostvarivanju njihovih prava i obaveza. Udruga djeluje zbog specifičnih potreba slijepih, zaštite i promicanje zajedničkih interesa i ciljeva.