Monthly Archives: kolovoz 2023

UDRUGA SLIJEPIH ŠESTOČKA PLETERNICA: Nastavak usluge videćeg pratitelja kroz program „Budi moje oči 2“

U okviru izmjene i dopune Odluke o raspodjeli financijskih sredstava za provedbu druge godine dvogodišnjih programa udruga koje pružaju usluge asistencije osobama s invaliditetom u Republici Hrvatskoj (za razdoblje od 2022. do 2023. godine) iz Državnog proračuna Republike Hrvatske i dijela prihoda od igara na sreću za novo razdoblje od 1.8.2023. do 31.12.2023. Udruzi slijepih Šestočka za program “Budi moje oči 2” Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike odobrilo je dodatnih 5.863,55 €.

Cilj programa je pružiti pomoć slijepim osobama u obavljanju svakodnevnih zadataka kako bi se ojačalo socijalno uključivanje osoba s invaliditetom kroz daljnji razvoj i povećala kvaliteta usluge videćeg pratitelja. Programske aktivnosti usmjerene su povećanju socijalne uključenosti i unapređenja kvalitete života te poticanje što veće samostalnosti i neovisnosti življenja osoba s najtežom vrstom i stupnjem invaliditeta.

Udrugu slijepih Šestočka već niz godina slijepim osobama pruža podršku kroz uslugu videćeg pratitelja te im na taj način omogućuje veću mobilnost i pristupačnost različitim institucijama. Na raspolaganju, u dogovorenom vremenu, imaju videću pratiteljicu, ali i automobil koji im uvelike olakšava kretanje od pozicije A do pozicije B. Slijepe osobe su skupina invalida koja u velikoj mjeri ovisi o drugoj osobi, a naročito u starijoj dobi, te je ovaj program iz istog razloga od velike pomoći za slijepe osobe. Otkako je videće pratiteljice uz slijepe osobe primjećujemo da više sudjeluju u različitim aktivnostima, samostalniji su jer znaju da je uz njih netko tko će im pripomoći ili upozoriti na nešto, što s obzirom na sljepoću, mogu i sam potvrditi – rekao nam je predsjednik Udruge Marinko Zeljko

Videća pratiteljica pruža korisnicima usluge: pratnja i pomoć u različitim socijalnim aktivnostima (odlazak k liječniku, stomatologu, u ljekarnu, trgovinu, poštu, banku, kulturno-zabavne institucije i slično.), te ovisno o potrebi slijepe osobe – obuka za obavljanje kućanskih poslova; pomoć pri obavljanju administrativnih poslova slijepim osobama koje žive same i nemaju obveznika uzdržavanja niti članova obitelji u bližoj okolici – čitanje (dokumenata, pošte, uputnica, doznaka, recepata, uputa za korištenje itd.) i pisanje po potrebi.

Posao videćeg pratitelja se često u društvu olako shvaća da ga može svatko raditi, ali i on zahtjeva određene vještine, uključujući i one društveno-socijalne, svakodnevno učenje i razumijevanje, poznavanje potreba i navika svakog korisnika kako bi se što ugodnije osjećao te kako bi se što više mogao osjećati kao i svi drugi. U ovih pet godina videća pratiteljica susrela se s brojnim izazovima, ali je i naučila kako se nositi s njima. Svaki dan nosi novo zadovoljstvo što možete pomoći drugome i nada se da će i drugi prepoznati taj osjećaj i pružiti podršku slijepim osobama – istaknula je videća pratiteljica Katarina.

Ovaj vrijedni program za našu zajednicu na području Požeško-slavonske županije omogućilo je Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike sve do 31.12.2023., a nadamo se da će ga podržati i u narednim godinama kako bi se korisnicima nastavila pružati kontinuirana usluga videćeg pratitelja.

(sadržaj ovog članka isključiva je odgovornost Udruge slijepih Šestočka)