UDRUGA SLIJEPIH ŠESTOČKA PLETERNICA: Nastavak usluge videćeg pratitelja kroz program „Budi moje oči 2“

U okviru izmjene i dopune Odluke o raspodjeli financijskih sredstava za provedbu druge godine dvogodišnjih programa udruga koje pružaju usluge asistencije osobama s invaliditetom u Republici Hrvatskoj (za razdoblje od 2022. do 2023. godine) iz Državnog proračuna Republike Hrvatske i dijela prihoda od igara na sreću za novo razdoblje od 1.8.2023. do 31.12.2023. Udruzi slijepih Šestočka za program “Budi moje oči 2” Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike odobrilo je dodatnih 5.863,55 €.

Cilj programa je pružiti pomoć slijepim osobama u obavljanju svakodnevnih zadataka kako bi se ojačalo socijalno uključivanje osoba s invaliditetom kroz daljnji razvoj i povećala kvaliteta usluge videćeg pratitelja. Programske aktivnosti usmjerene su povećanju socijalne uključenosti i unapređenja kvalitete života te poticanje što veće samostalnosti i neovisnosti življenja osoba s najtežom vrstom i stupnjem invaliditeta.

Udrugu slijepih Šestočka već niz godina slijepim osobama pruža podršku kroz uslugu videćeg pratitelja te im na taj način omogućuje veću mobilnost i pristupačnost različitim institucijama. Na raspolaganju, u dogovorenom vremenu, imaju videću pratiteljicu, ali i automobil koji im uvelike olakšava kretanje od pozicije A do pozicije B. Slijepe osobe su skupina invalida koja u velikoj mjeri ovisi o drugoj osobi, a naročito u starijoj dobi, te je ovaj program iz istog razloga od velike pomoći za slijepe osobe. Otkako je videće pratiteljice uz slijepe osobe primjećujemo da više sudjeluju u različitim aktivnostima, samostalniji su jer znaju da je uz njih netko tko će im pripomoći ili upozoriti na nešto, što s obzirom na sljepoću, mogu i sam potvrditi – rekao nam je predsjednik Udruge Marinko Zeljko

Videća pratiteljica pruža korisnicima usluge: pratnja i pomoć u različitim socijalnim aktivnostima (odlazak k liječniku, stomatologu, u ljekarnu, trgovinu, poštu, banku, kulturno-zabavne institucije i slično.), te ovisno o potrebi slijepe osobe – obuka za obavljanje kućanskih poslova; pomoć pri obavljanju administrativnih poslova slijepim osobama koje žive same i nemaju obveznika uzdržavanja niti članova obitelji u bližoj okolici – čitanje (dokumenata, pošte, uputnica, doznaka, recepata, uputa za korištenje itd.) i pisanje po potrebi.

Posao videćeg pratitelja se često u društvu olako shvaća da ga može svatko raditi, ali i on zahtjeva određene vještine, uključujući i one društveno-socijalne, svakodnevno učenje i razumijevanje, poznavanje potreba i navika svakog korisnika kako bi se što ugodnije osjećao te kako bi se što više mogao osjećati kao i svi drugi. U ovih pet godina videća pratiteljica susrela se s brojnim izazovima, ali je i naučila kako se nositi s njima. Svaki dan nosi novo zadovoljstvo što možete pomoći drugome i nada se da će i drugi prepoznati taj osjećaj i pružiti podršku slijepim osobama – istaknula je videća pratiteljica Katarina.

Ovaj vrijedni program za našu zajednicu na području Požeško-slavonske županije omogućilo je Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike sve do 31.12.2023., a nadamo se da će ga podržati i u narednim godinama kako bi se korisnicima nastavila pružati kontinuirana usluga videćeg pratitelja.

(sadržaj ovog članka isključiva je odgovornost Udruge slijepih Šestočka)

About Udruga slijepih

Udruga je osnovana 2007. godine. Ciljevi naše udruge su pružanje pomoći našim članovima u ostvarivanju njihovih prava i obaveza. Udruga djeluje zbog specifičnih potreba slijepih, zaštite i promicanje zajedničkih interesa i ciljeva.