Monthly Archives: listopad 2013

UZ MEĐUNARODNI DAN BIJELOG ŠTAPA: Slijepima upućen poziv – “Pridružite se našoj udruzi kako bismo vam pomogli”

bonić1m

 

Međunarodni dan bijelog štapa, 15.listopada, Udruga slijepih grada Pleternice i Požeško slavonske županije zbog nedostatka novca nije obilježavala nikakvom posebnom manifestacijom. No, njeni članovi odlučili su se u subotu okupiti, družiti i porazgovarati. – Trenutno naša udruga ima 73 člana od kojih je 17 slijepih a ostali su slabovidni ili gotovo slijepi. Uz pomoć udruge svi su ostvarili svoja prava koja im pripadaju po zakonu. Nažalost, na pleterničkom području ima još onih koji su slabovidni ili slijepi ali nisu članovi udruge i ne znamo s kakvim problemima se sreću. Ovom prilikom ih pozivamo da nam se pridruže u udruzi kako bismo im mogli pomoći – kazao je predsjednik Drago Bonić.

U Udruzi slijepih zaposlene su tri osobe. Članica i tajnica udruge Kristina Uhrin je stručna osoba za osposobljavanje za rad na računalu s govornom jedinicom a zaposlena je dvije godine. Gotovo tri godine radnog staža u udruzi ima Ivana Štetić, administrativna radnica i djelatnica za teren. Najmlađa u ‘trolistu’ je Silvija Baketarić, upravna pravnica koja je zaposlena na godinu dana. Još jedna osoba kroz program tzv.javnih radova trebala bi u udruzi početi raditi slijedećeg tjedna a zadatak će joj biti pripomoć u kući članovima udruge, osobito samcima..

Pleternička Udruga slijepih osnovana je 2007.godine i vrlo je aktivna. Športska udruga slijepih “Klikun” proizašla je iz ove udruge, broji 27 članova a bave se kuglanjem, šahom i pikadom. Inače, proteklih godina Udruga slijepih je uspješno realizirala više projekata i uspostavila dobru suradnju s veleposlanstvima Australije, SAD-a i Švicarske. – Mnogi nam pomažu ali imamo svejedno jedan problem s kojim se naši članovi teško nose. To su automobili koje nesavjesni vlasnici često parkiraju na nogostupu i bilo bi dobro da se vlasti time pozabave – istakao je D.Bonić. Za vrijeme druženja u subotu, dodao je, prisutni će imati priliku popuniti jedan upitnik kojim će se prikupiti njihovi prijedlozi za rad ali i naznačiti problemi koje možda imaju.

bonić4m                   bonić2m

 

Članak o Udruzi s Pleter portala

UDRUGA SLIJEPIH: Trudimo se da naših sedamdesetak članova ostvaruju svoja prava

OLYMPUS DIGITAL CAMERA   Marica Gavrilović iz Sulkovaca najmlađi je član Udruge slijepih grada Pleternice i Požeško-slavonske županije, tek šest mjeseci, a puna je hvale za udrugu. – Vidim samo 4 i pol posto i tranijih godina sam pokušavala preko udruge u Požegi nešto napraviti da mi se pomogne oko ostvarenja raznih prava ali nisam uspjela. Imam dva sina koji mi pomognu oko nekih osnovnih, svakodnevnih stvari no, to je drugo..sad sam evo, u kratkom vremenu preko pleterničke udruge dobila laptom i sat za slijepe. Osim toga, kad mi šta drugo zatreba, samo nazovem i Ivana odmah sve rješava – kazala je gospođa Marica.

Osamdesetjednogodišnji Antun Ružičić iz Pleternice stariji je od gospođe Ankice i po godinama i po stažu u udruzi. Vidi samo jedan posto ali ipak, kad je lijepo vrijeme prošeće do obližnje trgovine ili nešto radi u dvorištu. – Imam sve što mi treba, obilaze me i pomognu ako šta zatražim..samo, nema više cura u okolici. Jedna je tu iz susjedstva otišla u starački dom a druga je umrla. Sad me još samo Ivana obilazi – našalio se čika Antun.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA   Ivana Štetić u Udruzi je već tri godine zaposlena kao administrator i terenski radnik. – Povremeno obilazim naše članove i pomažem im oko onog što im je najpotrebnije: odvezem ih doktoru, kupim im lijekove, pomognem oko drva i slično. Mnogi od njih žive sami pa im je još draže kad netko dođe s kim mogu popričati – kazala je Ivana. Uz Ivanu Štetić u udruzi na raznim poslovima još rade i Kristina Uhrin, Silvija Arambašić i naravno, predsjednik Drago Bonić. – Udruga radi sedam godina i glavni nam je cilj da našim članovima pomognemo da ostvare svoja osnovna prava koja im po zakonu pripadaju. Bilo bi nam drago da nam se jave i druge slijepe i slabovidne osobe kojih ima na našem području a koje još nisu naši članovi – rekao je D.Bonić.