UZ MEĐUNARODNI DAN BIJELOG ŠTAPA: Slijepima upućen poziv – “Pridružite se našoj udruzi kako bismo vam pomogli”

bonić1m

 

Međunarodni dan bijelog štapa, 15.listopada, Udruga slijepih grada Pleternice i Požeško slavonske županije zbog nedostatka novca nije obilježavala nikakvom posebnom manifestacijom. No, njeni članovi odlučili su se u subotu okupiti, družiti i porazgovarati. – Trenutno naša udruga ima 73 člana od kojih je 17 slijepih a ostali su slabovidni ili gotovo slijepi. Uz pomoć udruge svi su ostvarili svoja prava koja im pripadaju po zakonu. Nažalost, na pleterničkom području ima još onih koji su slabovidni ili slijepi ali nisu članovi udruge i ne znamo s kakvim problemima se sreću. Ovom prilikom ih pozivamo da nam se pridruže u udruzi kako bismo im mogli pomoći – kazao je predsjednik Drago Bonić.

U Udruzi slijepih zaposlene su tri osobe. Članica i tajnica udruge Kristina Uhrin je stručna osoba za osposobljavanje za rad na računalu s govornom jedinicom a zaposlena je dvije godine. Gotovo tri godine radnog staža u udruzi ima Ivana Štetić, administrativna radnica i djelatnica za teren. Najmlađa u ‘trolistu’ je Silvija Baketarić, upravna pravnica koja je zaposlena na godinu dana. Još jedna osoba kroz program tzv.javnih radova trebala bi u udruzi početi raditi slijedećeg tjedna a zadatak će joj biti pripomoć u kući članovima udruge, osobito samcima..

Pleternička Udruga slijepih osnovana je 2007.godine i vrlo je aktivna. Športska udruga slijepih “Klikun” proizašla je iz ove udruge, broji 27 članova a bave se kuglanjem, šahom i pikadom. Inače, proteklih godina Udruga slijepih je uspješno realizirala više projekata i uspostavila dobru suradnju s veleposlanstvima Australije, SAD-a i Švicarske. – Mnogi nam pomažu ali imamo svejedno jedan problem s kojim se naši članovi teško nose. To su automobili koje nesavjesni vlasnici često parkiraju na nogostupu i bilo bi dobro da se vlasti time pozabave – istakao je D.Bonić. Za vrijeme druženja u subotu, dodao je, prisutni će imati priliku popuniti jedan upitnik kojim će se prikupiti njihovi prijedlozi za rad ali i naznačiti problemi koje možda imaju.

bonić4m                   bonić2m

 

About Udruga slijepih

Udruga je osnovana 2007. godine. Ciljevi naše udruge su pružanje pomoći našim članovima u ostvarivanju njihovih prava i obaveza. Udruga djeluje zbog specifičnih potreba slijepih, zaštite i promicanje zajedničkih interesa i ciljeva.