ODRŽANA 5. RADIONICA U SKLOPU PROJEKTA NACIONALNE ZAKLADE ZA RAZVOJ CIVILNOG DRUŠTVA

IMG_0021

IMG_0019

IMG_0018

IMG_0004

Dana 23.11.2013. godine održana je 5.- poslijednja radionica u sklopu projekta Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva koje je u tijeku.

U okviru programa psihološke podrške  održano je  pet radionica u organizaciji Udruge u prostoriji Dnevnog boravka za starije osobe koje Grad Pleternica Udruzi daje na prigodno korištenje.

Radionica su održane:

1.      29. 06. 2013.

2.      27. 07. 2013.

3.      05. 10. 2013.

4.      19. 10. 2013.

5.      23. 11. 2013.

Kako se na svakoj radionici priključio ponetko novi  sudionici su na početku svake radionice informirani o sadržaju prethodnih radionica i općenito o programu i mogućnostima psihološke podrške u različitim životnim situacijama.

Tema prve radionice je bila „Događaj i doživljaj“ i  sudionici su podučeni temeljnim konceptima kreiranja vlastitog doživljaja  i mogućnostima upravljanja vlastitim stanjima. Koncepti su u ugodnoj atmosferi prorađivani na njihovim primjerima pomoću prigodnih vježbi.

Tema druge  radionice je bila „Emocije – osjećaji“ . Sudionici su podučeni temeljnim konceptima nastajanja emocija, vrstama emocija i njihovoj ulozi u našem životu. Na vlastitim primjerima osvješćivali su različite emocije u osobnom iskustvu i na primjeru ljutnje vježbali se mehanizme upravljanja emocijama (kontrola ljutnje).

Tema treće  radionice je bila „Asertivno konfrontiranje“ . Sudionici su podučeni temeljnim konceptima stilova ponašanja s naglaskom na asertivni stil ponašanja. Vježbali su na  vlastitim primjerima kako se na asertivan način konfrontirati ili dati negativnu povratnu inoformaciju (kritiku). Osvješćivali su potencijale za njegovanje odnosa i razlike u odnosu na pasivni i agresivni stil ponašanja.

Tema četvrte  radionice je bila „Naše različitosti i rješavanje sukoba“ . Sudionici su saznali što su psihološke potrebe  te kako gradimo sustav uvjerenja i vrijednosti i filtriramo informacije. Prigodne vježbe pokazale su kako nam osvješćivanje  toga može pomoći u razumijevanju drugih i rješavanju sukoba na asertivan način.

Tema pete  radionice je bila „Cjelovito rješavanje problema, postavljanje ciljeva i donošenje odluka“. Sudionici su saznali kako je u izazovnim situacijama moguće upravljati emocijama i uz uvažavanje različitosti i potreba drugih definirati svoje ciljeve i njegovati orijentaciju na rješavanje problema. Prigodne vježbe pokazale su kako naučeno mogu primjenjivati na svoje stvarne životne izazove.

Sudionici su radionice ocijenili kao edukativne, opuštajuće i osnažujuće.

About Udruga slijepih

Udruga je osnovana 2007. godine. Ciljevi naše udruge su pružanje pomoći našim članovima u ostvarivanju njihovih prava i obaveza. Udruga djeluje zbog specifičnih potreba slijepih, zaštite i promicanje zajedničkih interesa i ciljeva.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>