Monthly Archives: lipanj 2021

UDRUGA SLIJEPIH ŠESTOČKA PLETERNICA Jednokratnom podrškom osiguran nastavak projekta “Budi moje oči”

UDRUGA SLIJEPIH ŠESTOČKA PLETERNICA nastavlja provoditi projekt “Budi moje oči” čime je osiguran videći pratitelji za slijepe osobe.

Nakon uspješnog završetka prve faze projekta “Budi moje oči” kojeg je financirao Europski socijalni fond u 100%-tnom iznosu od 494.440,00 kn nastavak je osiguralo Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike kroz Jednokratnu financijsku podršku kojom se osigurava nastavak pružanja usluge videćeg pratitelja slijepim osobama koje su nesamostalne u kretanju iz Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2021. godinu.

Nastavak pružanja usluge Ministarstvo je financiralo s 48.300,00 kn, a obuhvaća zapošljavanje jednog videćeg pratitelja za 20 korisnika s područja Požeško-slavonske županije. Projekt je s aktivnostima krenuo 12.6.2021., a kraj projektnog razdoblja predviđen je za 31.12.2021. godine.

Cilj projekta je stvoriti preduvjet za kvalitetniji i olakšan život slijepih osoba te poticanje njihovih društvenih, kreativnih, edukativnih i drugih aktivnosti. Projektne aktivnosti usmjerene su jačanju socijalnog uključivanja slijepih osoba, na način da im videći pratitelj pomaže u obavljanju svakodnevnih aktivnosti, sudjelovanja u društvenoj participaciji te poboljšanju sveukupne kvalitete života.

Veselimo se nastavku aktivnosti…

(sadržaj ovog članka isključiva je odgovornost Udruge slijepih Šestočka)

UDRUGA SLIJEPIH ŠESTOČKA Predstavljanje rada udruge na radio emisiji

U sklopu emisije Zdrave minute Radio Vallis Auree, predsjednik Udruge slijepih Šestočka Marinko Zeljko, predstavio je udrugu, rad i projekte.

Predsjednik je za početak predstavio udrugu koja djeluje od 2007. godine s ciljem pomaganja slijepim i visokoslabovidnim osobama s područja Grada Pleternice i Požeško-slavonske županije. Osim slijepih osoba, u svom radu pomaže i starijim osobama koji se u već podmakloj dobi češće susreću s gubljenjem vida. Smještena je iza ambulante u Pleternici u Vinogradskoj ulici, a trenutno kroz projekte zapošljava četvero zaposlenika.

Projekti koji udruga provodi su usluge videćeg pratitelja u sklopu europskog projekta “Budi moje oči”, zatim dnevni boravak za slijepe, slabovidne i osobe starije životne dobi koje financira Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike te izgradnju edukativne staze kroz projekt “Poučna staza za slijepe” kojeg financira INA – Industrija nafte d.d.

Cijeli razgovor možete poslušati na: https://youtu.be/q-c5CCEA2ag

Emisija je sufinancirana iz Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Dani otvorenih vrata u Pleternici 2021.

Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske svake godine organizira događaj Dana otvorenih vrata udruga po cijeloj Hrvatskoj s ciljem informiranja javnosti o radu udruga u lokalnoj i široj zajednici.

Ovaj događaj obilježila je i Udruga slijepih Šestočka te je građanima prezentirala projekte i programe, pomagala za slijepe, ali ih i pozvala da sudjeluju u aktivnostima kao korisnici ili volonteri.

Na ovom događaji svoj rad predstavili su i Pleternički čoraci, Udruga za pomoć djeci s posebnim potrebama i poteškoćama u učenju „​OSMJEH“, Društvo Naša djeca Pleternica, Hrvatsko žensko društvo Pleternica, Kulturno-umjetničko društvo Orljava Pleternica i Kulturno umjetničko društvo Svilenka Buk. Ovaj događaj podržale su i lokalne vlasti, ali i posjetitelji koji su mogli saznati nešto više o radu udruga koji djeluju na području Grada Pleternice.

Razigrane priloge s Dana otvorenih vrata u Pleternici 2021. možete pogledati na: https://fb.watch/6iQa5N_3k5/

Galeriju fotografija donosimo u nastavku…

UDRUGA SLIJEPIH ŠESTOČKA PLETERNICA Održana završna konferencija “Budi moje oči” kojom su osigurani videći pratitelji za slijepe osobe

Udruga slijepih Šestočka održala je završnu konferenciju za projekt „Budi moje oči“ na kojoj su predstavljeni rezultati i dojmovi . Projekt je u 100%-tnom iznosu od 494.440,00 kn financirao Europski socijalni fond, u sklopu poziva Razvoj usluge osobne asistencije za osobe s invaliditetom – faza II, Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.

Nakon dvije godine osiguravanja usluge videćeg pratitelja projekt „Budi moje oči“ privodi se kraju. Projektnim aktivnostima ojačano je socijalno uključivanje slijepih osoba, na način da su im videći pratitelji pomagali u obavljanju svakodnevnih aktivnosti, sudjelovanjem u društvenoj participaciji te poboljšanju sveukupne kvalitete života. Korisnicima je omogućena usluga: pratnja i pomoć u različitim socijalnim aktivnostima (odlazak k liječniku, stomatologu, u ljekarnu, trgovinu, poštu, banku, kulturno-zabavne institucije i slično.), te ovisno o potrebi slijepe osobe – obuka za obavljanje kućanskih poslova; pomoć pri obavljanju administrativnih poslova slijepim osobama koje žive same i nemaju obveznika uzdržavanja niti članova obitelji u bližoj okolici – čitanje (dokumenata, pošte, uputnica, doznaka, recepata, uputa za korištenje itd.) i pisanje po potrebi. Provedbom projekta ostvareni su preduvjeti za kvalitetniji i lakši život slijepih osoba te su unaprijeđene njihove društvene, kreativne,  edukativne i druge aktivnosti.

Zahvaljujući ovom projektu, uz voditelja projekta, zaposlena su i dva videća pratitelja za slijepe osobe. Usluge je koristilo 20 slijepih osoba s područja Grada Pleternice i okolnih naselja, odnosno cijele Požeško-slavonske županije. Projekt je omogućio dugoročan utjecaj na kvalitetniji život slijepih osoba, kao i njihovo aktivno uključivanje u život zajednice, stvaranjem novih poznanstava i navika koje će obogatiti njihov život. Ovakav način pomaganja slijepim osobama u svakodnevnim izazovima te uključivanja u društvenu participaciju dobra je praksa i pokazatelj i drugim subjektima da se i same aktiviraju u svojoj zajednici i osluškuju potrebe bližnjih, istaknuo je voditelj projekta Tomislav Stojčević.

Slijepe osobe su u najvećem broju slučajeva ovisne o drugoj osobi te se ovim projektom napravio jedan snažan iskorak uključivanjem slijepih u normalno funkcioniranje društva. Kao zajednica možemo puno više ponuditi osobama s različitim oblicima invaliditeta, počevši od razumijevanja i uvažavanja. Nadamo se i novom projektu koji će omogućiti kontinuitet pružanja usluge te koji će slijepe osobe staviti u ravnopravniji položaj s ostalim dionicima u društvu, zaključio je Marinko Zeljko, predsjednik Udruge slijepih Šestočka.

(sadržaj ovog članka isključiva je odgovornost Udruge slijepih Šestočka)

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

UDRUGA SLIJEPIH ŠESTOČKA PLETERNICA Predstavlja način na koji se ophodit sa slijepom osobom u sklopu projekta “Budi moje oči” na radio emisiji

U sklopu poziva Razvoj usluge osobne asistencije za osobe s invaliditetom – faza II, Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. provodi se projekt „Budi moje oči“ koji slijepim osobama omogućuje prijevoz, pratnju i asistenciju u svakodnevnom životu. Projekt se provodi 24 mjeseca, od 11. lipnja 2019. do 11. lipnja 2021. Nositelj projekta je Udruga slijepih Šestočka iz Pleternice, a financira ga Europski socijalni fond u 100%-tnom iznosu od 494.440,00 kn.

U sklopu projekta “Budi moje oči” voditelj projekta Tomislav Stojčević gostovao je na radio emisiji gdje je rekao nešto više o ulozi videćih pratitelja u životu slijepih osoba i kako kao građani trebamo postupati sa slijepom osobom.

Istaknuo je kako su slijepe osobe nerijetko zbog svog tjelesnog oštećenja slabo pokretne, nedovoljno aktivne, ali i isključene iz društvenog života lokalne zajednice te smo se upravo zbog toga odlučili poduzeti nešto po tom pitanju. Cilj ovog projekta je prići upravo takvim osobama kako bi se stvorio preduvjet za kvalitetniji i lakši život slijepih osoba te poticale njihove društvene, kreativne, edukativne i druge aktivnosti.

Kako bi potaknuli zajednicu u kojoj živimo da pristupi slijepim osobama predstavljena je uloga videćih pratitelja u životu slijepih osoba, odnosno kroz korisne savjete građanstvo je upućeno kako se i oni trebaju ophoditi sa slijepom osobom.

Na radio emisiji govorilo se o samom pristupu, odnosno prvom kontakta sa slijepom osobom, o kretanju i opisivanju okruženja u kojem se nalazi slijepa osoba, o pomaganju slijepoj osobi pri sjedanju i slično. Kroz važne upute, primjere i objašnjenja saznali smo kako pripomoći slijepoj osobi.

Cijeli razgovor možete poslušati na: https://www.youtube.com/watch?v=g1rsrF9dWzQ

 (Sadržaj ovog članka isključiva je odgovornost Udruge slijepih Šestočka)

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

UDRUGA SLIJEPIH ŠESTOČKA PLETERNICA Predstavljanje projekta “Budi moje oči” na radio emisiji

U sklopu poziva Razvoj usluge osobne asistencije za osobe s invaliditetom – faza II, Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. provodi se projekt „Budi moje oči“ koji slijepim osobama omogućuje prijevoz, pratnju i asistenciju u svakodnevnom životu. Projekt se provodi 24 mjeseca, od 11. lipnja 2019. do 11. lipnja 2021. Nositelj projekta je Udruga slijepih Šestočka iz Pleternice, a financira ga Europski socijalni fond u 100%-tnom iznosu od 494.440,00 kn.

Projekt “Budi moje oči” predstavio je voditelj projekta Tomislav Stojčević gostovanjem na radio emisiji. Istaknu je kako je projekt „Budi moje oči“ njihov prvi europski projekt financiran od strane Europskog socijalnog fonda. Cilj mu je stvoriti preduvjete za kvalitetniji i lakši život slijepim osobama te poticati njihove društvene, kreativne, edukativne i druge aktivnosti. Projektnim aktivnostima pomaže se slijepim osobama u obavljanju svakodnevnih zadaća, na način da im se pruža neposredna pomoć od strane videćih pratitelja.

Na radio emisiji govorilo se o korisnicima projekta i utjecaju njegovog provođenja na korisnike. Saznali smo načine na koje je utvrđeno postojanje problema te više informacija o iskustvima u provođenju projekta.

Zanimljivi razgovor možete poslušati na: https://youtu.be/Lj_TDws45n0

 (Sadržaj ovog članka isključiva je odgovornost Udruge slijepih Šestočka)

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Humanitarna akcija „Tonski studio za slijepe“

U veljaču ulazimo s novim projektima koji su od interesnog značaja za unapređenje života slijepih osoba. Pokrenuta je humanitarna akcija „Tonski studio za slijepe“.

Za svaku zaprimljenu donaciju Donatoru šaljemo vrećice s raznim motivima kojima se žele prikupiti financijska sredstva potrebna za opremanje tonskog studija. Isti se planira uspostaviti u svrhu snimanja knjiga u zvučnoj tehnici, tzv. zvučnih knjiga za slijepe i slabovidne osobe.

Vrijednost jedne vrećice s motivom iznosi 25,00 kn (u cijenu je uračunata poštarina).

Molimo sve koji se žele uključiti i mogu nas podržati da na donaciji naznače: “Donacija za humanitarnu akciju – Tonski studio za slijepe”.

Uplatnica - Donacija za tonski

Po zahtjevu donatora za svaku donaciju izdajemo Potvrdu o donaciji.

Za više informacija ili narudžbu navedenih vrećica obratiti nam se možete na kontakte: udruga.slijepih.pleternice@gmail.com ili 034/251-534.