UDRUGA SLIJEPIH ŠESTOČKA PLETERNICA Predstavlja način na koji se ophodit sa slijepom osobom u sklopu projekta “Budi moje oči” na radio emisiji

U sklopu poziva Razvoj usluge osobne asistencije za osobe s invaliditetom – faza II, Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. provodi se projekt „Budi moje oči“ koji slijepim osobama omogućuje prijevoz, pratnju i asistenciju u svakodnevnom životu. Projekt se provodi 24 mjeseca, od 11. lipnja 2019. do 11. lipnja 2021. Nositelj projekta je Udruga slijepih Šestočka iz Pleternice, a financira ga Europski socijalni fond u 100%-tnom iznosu od 494.440,00 kn.

U sklopu projekta “Budi moje oči” voditelj projekta Tomislav Stojčević gostovao je na radio emisiji gdje je rekao nešto više o ulozi videćih pratitelja u životu slijepih osoba i kako kao građani trebamo postupati sa slijepom osobom.

Istaknuo je kako su slijepe osobe nerijetko zbog svog tjelesnog oštećenja slabo pokretne, nedovoljno aktivne, ali i isključene iz društvenog života lokalne zajednice te smo se upravo zbog toga odlučili poduzeti nešto po tom pitanju. Cilj ovog projekta je prići upravo takvim osobama kako bi se stvorio preduvjet za kvalitetniji i lakši život slijepih osoba te poticale njihove društvene, kreativne, edukativne i druge aktivnosti.

Kako bi potaknuli zajednicu u kojoj živimo da pristupi slijepim osobama predstavljena je uloga videćih pratitelja u životu slijepih osoba, odnosno kroz korisne savjete građanstvo je upućeno kako se i oni trebaju ophoditi sa slijepom osobom.

Na radio emisiji govorilo se o samom pristupu, odnosno prvom kontakta sa slijepom osobom, o kretanju i opisivanju okruženja u kojem se nalazi slijepa osoba, o pomaganju slijepoj osobi pri sjedanju i slično. Kroz važne upute, primjere i objašnjenja saznali smo kako pripomoći slijepoj osobi.

Cijeli razgovor možete poslušati na: https://www.youtube.com/watch?v=g1rsrF9dWzQ

 (Sadržaj ovog članka isključiva je odgovornost Udruge slijepih Šestočka)

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

About Udruga slijepih

Udruga je osnovana 2007. godine. Ciljevi naše udruge su pružanje pomoći našim članovima u ostvarivanju njihovih prava i obaveza. Udruga djeluje zbog specifičnih potreba slijepih, zaštite i promicanje zajedničkih interesa i ciljeva.