Monthly Archives: rujan 2020

Dani otvorenih vrata udruga

Povodom obilježavanja Dana otvorenih vrata i Udruga slijepih Šestočka otvorila je svoja vrata za sve osobe koji žele dobiti više informacija o udruzi.

U petak, 25. rujna od 10 do 13 sati naši volonteri su bili dostupni za individualne razgovore i druženja.

Osim Udruge slijepih Šestočka Dan otvorenih vrata, u Hrvatskoj knjižnici i čitaonici Pleternica, predstavili su se s promotivnim materijalima i KUD-a Svilenka iz Buka, Hrvatsko žensko društvo Pleternica, Udruga za pomoć djeci s posebnim potrebama i poteškoćama u učenju “Osmjeh” Pleternica i Društvo naša djeca Pleternica.

Zajedničkim snagama navedenih udruga snimljen je i kratki video spot koji prikazuje njihov rad, projekte, aktivnosti i planove. Cijeli video spot možete pogledati na sljedećem linku: Spot udruge.

UDRUGA SLIJEPIH ŠESTOČKA PLETERNICA Projekt “Budi moje oči” Evaluacija rada videćih pratitelja

Vrednovanje ankete napravljeno je u okviru projekta “Budi moje oči” kojim se želi pružiti pomoć slijepim osobama u obavljanju svakodnevnih zadataka, njihovo socijalno uključivanje te poboljšanje i povećanje kvalitete njihova života kroz usluge videćeg pratitelja.

Vrednovanje se temelji na uzorku od 20 osoba iz ciljane skupine odgovarajući na pitanja o korisnosti usluge.

Temeljem provedene analize na 20 ispitanika identificirano je da je projekt koristan.

Identificirano je da je projekt poboljšao položaj slijepih osoba u obavljanju svakodnevnih zadataka, njihovoj socijalnoj uključenosti te kvaliteti njihovih života kroz uslugu videćeg pratitelja.

Provedba projekta utječe na:
– povećanje kvalitete života slijepih osoba u lokalnoj sredini
– utječe na socijalnu uključenost slijepih osoba
– osjećaj sigurnosti koji dobivaju uz uslugu videćeg pratitelja
– uključenost u aktivnosti lokalne zajednice
– potrebu za korištenje usluge i u budućnosti te pružanje i šireg opsega usluga kao što su razgovori, druženja te pomoć u obavljanju kućanskih poslova.

Vanjski suradnik predlaže partnerstvo na projektima financiranim kroz Europski socijalni fond, npr. sa Hrvatskim ženskim društvom, koje trenutno provodi nekoliko projekata te ima tendenciju rasta broja prijava i projekata, a sve s ciljem pružanja što većeg broja socijalnih usluga u zajednici.

Detaljno izvješće dostupno je na linku: Evaluacija rada v.pratitelja

(sadržaj ovog članka isključiva je odgovornost Udruge slijepih Šestočka)

element2_A3

MARASKA D.D. PODRŽALA AKCIJU TOPLI OBROCI ZA SVE

Kako svima nama ova godina nije baš najbolje krenula, a naročito se to osjeti na osjetljivim skupinama društva, odlučili smo se “pokrenuti”. Često su takve osobe izolirane od ostatka svijeta, marginalizirane i slijepo se prolazi kraj njih.

Zbog toga smo se odlučili bar malo stati uz njih. Siromaštvo je možda teško iskorijeniti, ali svatko se može bar malo uključiti da to ne bude toliko drastično. Svi imaju pravo na dostojan život, bez obzira gdje su se rodili i kako su obilježeni.

Pokrenuta je akcija “Topli obroci za sve”. Za sada uključuje dostavu kuhanih obroka za šest obitelji koji žive u teškom siromaštvu, a čiji članovi su slijepe osobe. Dostava je organizirana tako da im naši volonteri svakodnevno u kuću dostavljaju tople obroke.

Drago nam je da postoje oni ljudi koji su spremni pomoći. Pomogli su nam i u nabavci dijela posuđa za dostavu hrane, prehrambenim namirnica, ali i financijskom pomoći za nabavku istih. Također nam je drago da je ovu akciju prepoznala i podržala Maraska d.d. s donacijom sokova. Obvezali su se svaki mjesec dostaviti 120 l sokova, odnosno svakodnevno su predvidjeli 0,2 l po osobi. Velika hvala svima koji su do sada pomogli i time obiteljima omogućili topli obrok.

U akciju se možete priključiti i na dalje. Sve one koji žele pomoći pozivamo da se obrate na naše kontakte.