Monthly Archives: listopad 2021

UDRUGA SLIJEPIH ŠESTOČKA PLETERNICA Obilježen Međunarodni dan bijelog štapa kroz tematski skup

U Pleternici, u prostorijama Terra Panonica, 15.listopada 2021. obilježen je Međunarodni dan bijelog štapa kroz tematski skup o pravima i položaju osoba s invaliditetom u lokalnoj upravi i samoupravi.

Organizator tematskog skupa o pravima i položaju osoba s invaliditetom u lokalnoj upravi i samoupravi bila je Udruga slijepih Šestočka iz Pleternice.

Tematskom skupu su se odazvali predstavnici udruga koje skrbe i rade na dobrobit osoba s invaliditetom, predstavnici jedinica lokalne uprave i samouprave, savjetnik ureda Pravobranitelja za osobe s invaliditetom, područnog ureda Osijek Mario Burek, savjetnica Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Zvjezdana Bogdanović, viša stručna savjetnica za zapošljavanje osoba s invaliditetom Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Kristina Majstorović, stručne suradnice Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom (ZOSI), pročelnica Požeško-slavonske županije Sandra Sekulić Pojer, dogradonačelnik Grada Pleternice Domagoj Katić, predstavnik gradonačelnice Grada Pakraca Denis Relota, te ostali predstavnici drugih institucija od važnosti za život i rad osoba s invaliditetom.

Sve nazočne goste pozdravio je predsjednik Udruge slijepih Šestočka Marinko Zeljko te se zahvalio predstavnicima na odazivu i interesu za sudjelovanjem u ovakvoj konstruktivnoj raspravi. Uslijedili su pozdravi i predstavljanje rada nadležnih tijela, ali i upoznavanje sa statističkim podatcima osoba s invaliditetom za Požeško-slavonsku županiju u usporedbi sa stanjem u ostatku Hrvatske.

Tematska rasprava je bila podijeljena u tri tematske cjeline: obrazovanje i zapošljavanje osoba s invaliditetom, ostvarivanje prava na socijalnu zaštitu, zdravstvenu skrb i drugih prava, te zaštita od svih oblika nasilja osoba s invaliditetom.

Otvorena rasprava izazvala je dinamičan tijek među sudionicima te dala mnogo korisnih informacija, odgovora, iznošenja problema osoba s invaliditetom, ali i situacija koje je nužno rješavati u lokalnim upravama i samoupravama.

Po završetku rasprave, organizator je izrazio nadu da će korisne informacije i osobna iskustva pomoći radu udruga i poslodavaca u zajednicama iz kojih dolaze, ali da će i snažne riječi biti prezentirane po povratku predstavnika u njihove institucije.

Voditelj programa Udruge slijepih Šestočka Tomislav Stojčević najavio je da će se kroz par dana izvršiti detaljnija analiza tematskog skupa s izvedenim zaključcima problematike predstavljene na tematskom skupu i poslana sudionicima, nadležnim tijelima te objavljena na blogu ravnica.eu, koji je namijenjen objavljivanju tema i članaka vezanih uz aktivnosti udruga osoba s invaliditetom. Također na ovu adresu mogu se javiti Udruge, organizacije i osobe s invaliditetom s prijedlozima, aktivnostima i tekstovima koji će biti objavljeni i prezentirani javnosti.