Monthly Archives: siječanj 2021

UDRUGA SLIJEPIH ŠESTOČKA PLETERNICA Kutak za integraciju slijepih i slabovidnih osoba treće životne dobi


UDRUGA SLIJEPIH ŠESTOČKA PLETERNICA predstavlja projekt “Kutak za integraciju slijepih i slabovidnih osoba treće životne dobi” koji uključuje organizaciju i održavanje dnevnih aktivnosti kojima će se unaprijediti život osobama treće životne dobi na području Grada Pleternice, osiguranjem što šireg spektra sadržaja, u najvećoj mogućoj mjeri prilagođenih potrebama korisnika.

Projekt u ukupnom iznosu od 72.000,00 kn za prvu godinu provedbe u 100%-tnom iznosu financira Ministarstvo rada, mirovinskog sustava obitelji i socijalne politike u sklopu poziva za prijavu dvogodišnjih programa usmjerenih unaprjeđenju kvalitete života i zaštiti prava starijih osoba za 2021. i 2022. godinu

Cilj projekta je omogućiti svakodnevne i strukturirane aktivnosti za starije osobe različitih društveno-ekonomskih kategorija i fizičkih sposobnosti na području Grada Pleternice, prvenstveno se teži unaprijediti kvalitetu života osoba starije životne dobi u lokalnoj zajednici, pri čemu su postavljeni sljedeći specifični ciljevi:

  • pružiti strukturirane i redovite aktivnosti za predmetnu skupinu građana, prilagođene njihovim (različitim) potrebama i sposobnostima, s posebnim naglaskom na uključenje starijih osoba s invaliditetom;
  • osigurati kontinuitet u odnosu na ranije provođenje dnevne aktivnosti za starije osobe na području Grada Pleternice;
  • povećati razinu socijalizacije svih skupina starijih osoba, s posebnim naglaskom na poticanje međugeneracijske povezanosti;
  • potaknuti samopouzdanje i samostalnost starijih osoba s područja Grada Pleternice.

Provođenjem projektnih aktivnosti doprinijeti će se razvoju izvaninstitucionalnih socijalnih usluga namijenjenih starijem stanovništvu u lokalnoj zajednici, koje će kontinuiranim razvojem i prilagođavanjem potrebama korisnika, omogućiti ravnopravno sudjelovanje osoba starije životne dobi u društvu i time utjecati na povećanje kvalitete njihovog življenja. Zahvaljujući ovom projektu zaposlena je jedna osoba kao voditelj projekta na 12 mjeseci.

Ovim putem pozivamo i sve potencijalne korisnike projekta da se uključe i unaprijede kvalitetu svojih života te postanu aktivniji sudionici društvene zajednice.

Predviđeno trajanje prve godine projekta je od 1.1.2021. do 31.12.2021. godine.

Ovaj program financira Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

Sadržaj ovog članka u isključivoj je odgovornosti Udruge i ne odražava nužno stajalište Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

UDRUGA SLIJEPIH ŠESTOČKA PLETERNICA Obavijest za korisnike videćeg pratitelja i interesne skupine u sklopu projekta „Budi moje oči”

UDRUGA SLIJEPIH ŠESTOČKA PLETERNICA obavještava korisnike videćeg pratitelja i interesne skupine o provođenju projekta „Budi moje oči”.

Sukladno preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i popuštanju mjera od 11.1.2021. usluga videćeg pratitelja će se obavljati u punom obimu uz poštivanje svih propisanih epidemioloških mjera kojih su se dužni pridržavati kako videći pratitelji tako i korisnici.

Raduju nas pozitivna kretanja i najavljeni topliji dani koji će omogućiti više kretanja i boravka na otvorenom prostoru. Za teže pokretljive skupine slijepih osoba kretanje je od izuzetne važnosti za održavanje motorike, ali i zdravstvenog stanja. Nadamo se skorim druženjima i okupljanju te da ćemo dostojno moći obilježiti završetak projekta. Usluga videćeg pratitelja će se nastaviti pružati do 11.6.2021.

Projekt “Budi moje oči” u 100%-tnom iznosu od 494.440,00 kn financirao je Europski socijalni fond, u sklopu poziva Razvoj usluge osobne asistencije za osobe s invaliditetom – faza II, Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.

(sadržaj ovog članka isključiva je odgovornost Udruge slijepih Šestočka)

element2_A3