Monthly Archives: prosinac 2017

Izvješće o završetku projekta: Razvoj usluga prijevoza, savjetovanja i podrške za stariju populaciju Grada Pleternice

Dana 31.10.2017. godine završen je projekt “Razvoj usluga prijevoza, savjetovanja i podrške za stariju populaciju Grada Pleternice” kojim se željelo utjecati na mobilnost korisnika starije životne dobe, nepokretne osobe i osobe s invaliditetom, a koji zbog financijske situacije i poteškoća u kretanju nisu u mogućnosti koristiti javni prijevoz.

Bez naslova2

Rezultati projekta su 40-ak uključenih osoba u provedbu usluge prijevoza te 12 edukativnih predavanja i radionica na području Grada Pleternice.

Postignuti ciljevi projekta se očituju kroz stvaranje sustava izvaninstitucionalnih usluga namijenjen starijim i nemoćnim osobama, posebice onih kojima je bila potrebna svakodnevna potrebna blizina, koji pate od osjećaja usamljenosti ili im je povećana potreba za socijalnim kontaktom. Rješavanje negativnih osjećaja provedeno je kroz:

  • povećanje dostupnosti zdravstvenih ustanova kao oblik samostalnijeg i neovisnijeg života starijih osoba uz rasterećenje članova obitelji ili onih kojima je njihova obitelj daleko te osoba s invaliditetom kojima je neprikladan javni prijevoz,
  • povećanjem sigurnosti osoba starije životne dobi širenjem informacija koje će im pomoći kako bi u najboljem interesu raspolagali imovinom uz sprečavanje da budu žrtve istoga
  • te kroz poticanje osobnog razvoja slijepih i slabovidnih osoba za samostalniji život uz osiguranje novog sadržajnog okruženja i novih usluga.

Već niz godina Udruga slijepih Grada Pleternice i Požeško-slavonske županije nastoji kroz razne usluge pružiti skrb osobama u potrebi i nastaviti će djelovati u tom smjeru, a ovim putem se zahvaljujemo Ministarstvu što nam je financijskom pomoći olakšalo provođenje spomenutih ciljeva.