Monthly Archives: lipanj 2022

PROMOCIJA PROGRAMA: Kutak za integraciju slijepih i slabovidnih osoba treće životne dobi

U sklopu Dana otvorenih vrata koji se održao na Trgu bećarca u Pleternici predstavljen je rad udruga s pleterničkog područja.

Trg su ispunili mnogobrojni vrtićarci, vatrogasci, nogometaši, ali i predstavnici udruga prezentirajući aktivne programe i projekte koji unaprjeđuju kvalitetu života naših sugrađana.

Među različitim izlagačima s programom “Kutak za integraciju slijepih i slabovidnih osoba treće životne dobi” predstavila se i Udruga slijepih Šestočka prema široj javnosti i lokalnim samoupravama.

Program u ukupnom iznosu od 72.000,00 kn za drugu godinu provedbe u 100%-tnom iznosu financira Ministarstvo rada, mirovinskog sustava obitelji i socijalne politike u sklopu poziva za prijavu dvogodišnjih programa usmjerenih unaprjeđenju kvalitete života i zaštiti prava starijih osoba za 2021. i 2022. godinu

Program omogućuje svakodnevne i strukturirane aktivnosti za starije osobe različitih društveno-ekonomskih kategorija i fizičkih sposobnosti na području Grada Pleternice, prvenstveno se teži unapređenju kvalitete života osoba starije životne dobi u lokalnoj zajednici, pri čemu su postavljeni sljedeći specifični ciljevi:

  • pružiti strukturirane i redovite aktivnosti za predmetnu skupinu građana, prilagođene njihovim (različitim) potrebama i sposobnostima, s posebnim naglaskom na uključenje starijih osoba s invaliditetom;
  • osigurati kontinuitet u odnosu na ranije provođenje dnevne aktivnosti za starije osobe na području Grada Pleternice;
  • povećati razinu socijalizacije svih skupina starijih osoba, s posebnim naglaskom na poticanje međugeneracijske povezanosti;
  • potaknuti samopouzdanje i samostalnost starijih osoba s područja Grada Pleternice.

Provođenje programskih aktivnosti doprinosi razvoju izvaninstitucionalnih socijalnih usluga koje kontinuiranim razvojem i prilagođavanjem potrebama korisnika, omogućuju ravnopravno sudjelovanje osoba starije životne dobi u društvu i time utječu na povećanje kvalitete njihovog življenja.

Druga godina provedbe programa započela je 1.1.2022., a traje sve do 31.12.2022. godine.

Aktivnosti prema lokalnim samoupravama predstavljeni su gradonačelnici Grada Pleternice Mariji Šarić te zamjeniku županice Požeško-slavonske županije Ferdinandu Trohi.

(Sadržaj ovog članka u isključivoj je odgovornosti Udruge i ne odražava nužno stajalište Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike)