UDRUGA SLIJEPIH ŠESTOČKA PLETERNICA Projekt “Budi moje oči” predstavlja upute kako se pristupa i kreće uz slijepu osobu

U sklopu poziva Razvoj usluge osobne asistencije za osobe s invaliditetom – faza II, Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. provodi se projekt „Budi moje oči“ koji slijepim osobama omogućuje prijevoz, pratnju i asistenciju u svakodnevnom životu. Nositelj projekta je Udruga slijepih Šestočka, a financira ga Europski socijalni fond u 100%-tnom iznosu od 494.440,00 kn. 

Nerijetko su slijepe osobe zbog svog tjelesnog oštećenja slabo pokretne, nedovoljno aktivne, ali i isključene iz društvenog života lokalne zajednice. Cilj ovog projekta je prići upravo takvim osobama kako bi se stvorio preduvjet za kvalitetniji i lakši život slijepih osoba te poticale njihove društvene, kreativne, edukativne i druge aktivnosti. Projektne aktivnosti usmjerene su jačanju socijalnog uključivanja slijepih osoba, na način da im videći pratitelj pomaže u obavljanju svakodnevnih aktivnosti, sudjelovanja u društvenoj participaciji te poboljšanju sveukupne kvalitete života.

Kako bi potaknuli zajednicu u kojoj živimo da pristupi slijepim osobama, predstaviti ćemo rad videćih pratitelja, odnosno nastojati ćemo kroz korisne savjete uputiti građanstvo kako se ophoditi sa slijepom osobom.

PRISTUP SLIJEPOJ OSOBI

Prvi kontakt sa slijepom osobom mora biti prirodan i izravan, kao i u svakoj drugoj komunikaciji. Najbolje je upitati možete li joj pomoći, a kako bi osoba bila sigurna da se njoj obraćate, možete joj lagano dodirnuti nadlanicu ili rame. Slijepoj osobi ponudite pomoć pri kretanju, posebno kada nije na poznatom terenu. Prije svakog tjelesnog kontakta predstavite se sa imenom i ulogom.

Uvijek se obraćate slijepoj osobi, nikada to ne činite preko osobe u pratnji!

U slučaju da predajete papire za slijepu osobu, uvijek dajete njoj, a ne pratnji.

Zapamtite, osoba koja ima poteškoća s vidom dobro čuje, ne vičite!

KRETANJE SA SLIJEPOM OSOBOM

Videći pratitelj je uvijek prvi, pola koraka ispred pratitelja, kako bi omogućio da pravovremeno reagira na sve situacije u toku kretanja. Slijepa osoba pratitelja prima za rame (ako je viša od pratitelja), iznad lakta (ako su približno iste visine) ili iznad ručnog zgloba (ako je niža od pratitelja). Tempo treba biti usklađen, ovisno o mogućnostima.

Ne zaboravite da osoba koja ima poteškoće s vidom ne može vidjeti većinu neverbalne komunikacije (geste, pokrete, poglede, položaje tijela, izraze lica).

Svoju neverbalnu komunikaciju ili takvu komunikaciju ostalih sudionika popratite riječima.

Kada razgovarate budite razumljivi i licem okrenuti prema osobi koja ne vidi.

OPISIVANJE PROSTORA I OKRUŽENJA

Pri pratnji slijepu osobu zasigurno zanimaju informacije i događanja iz okruženja.

Budite strpljivi i slikovito opišite riječima osobe, predmete, prepreke, situacije i slično.

Kada opisujete prostor koristite se izrazima npr.: desno od Vaše ruke, ispred Vas, na stolu,… Predmete uvijek vraćajte na isto mjesto i uvijek mu recite što ste gdje ostavili.

POMAGANJE SLIJEPOJ OSOBI PRI SJEDANJU

U situaciji kada slijepa osoba treba sjesti pratitelj joj opisuje mjesto, oblik i konstrukciju sjedećeg mjesta, npr. stolica ili klupa sa ili bez naslona, plastična stolica, betonske tribine i slično. Također joj je važno objasniti koliko ima mjesta, opisati i staviti mu ruku na stol ili neki drugi predmet da ga slijepa osoba osjeti.

Prilikom sjedanja slijepa osoba uvijek sjeda sama.

IGRE RIJEČIMA

Riječ „tu je“ zamijenite sa „stolica je s desne strane“.

Riječ „sad ste vi na redu“ zamijenite sa „gospodine Filipoviću, sada ste vi na redu“.

Riječ „pazi“ zamijenite sa „iznad nas su grane“.

Slobodno koristite riječi poput „vidimo se“ ili „pogledaj“.

Slijepu osobu potaknite na komunikaciju, druženje i sudjelovanje u različitim aktivnostima. Dopustite joj da sama donosi svoje odluke. Budite strpljivi, pomognite slijepim osobama u njihovom svakodnevnom životu i pridonesite njihovoj integraciji u društvo.

 (Sadržaj ovog članka isključiva je odgovornost Udruge slijepih Šestočka)

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

About Udruga slijepih

Udruga je osnovana 2007. godine. Ciljevi naše udruge su pružanje pomoći našim članovima u ostvarivanju njihovih prava i obaveza. Udruga djeluje zbog specifičnih potreba slijepih, zaštite i promicanje zajedničkih interesa i ciljeva.