UDRUGA SLIJEPIH ŠESTOČKA PLETERNICA Za Međunarodni dana bijelog štapa (Svjetski dan slijepih) javnosti predstavljen projekt “Budi moje oči”

U sklopu poziva Razvoj usluge osobne asistencije za osobe s invaliditetom – faza II, Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. provodi se projekt „Budi moje oči“ koji korisnicima omogućuje prijevoz, pratnju i asistenciju u svakodnevnom životu. Nositelj projekta je Udruga slijepih Šestočka, a financirao ga je Europski socijalni fondu u 100%-tnom iznosu od 494.440,00 kn.

U četvrtak 15.10.2020. u 10:00 h u prostorijama Centra udruge Pleternica obilježen je Međunarodni dan bijelog štapa (Svjetski dan slijepih).

Na konferenciji za novinare održana je kratka prezentacija rada i djelovanja, predstavljanja projekata, informiranje o nabavci pomagala (reproduktora i zvučnih zapisa), te planu za naredno razdoblje.

Uspješno provođenje projekta „Budi moje oči“

Činjenica je da život osoba oštećena vida u fizičkoj tami nije toliko problematičan koliko je možda život u duhovnoj tami. Standard ljudskih prava treba podići na visoku razinu da osobe oštećena vida i s invaliditetom žive primjereno u 2020. godini. I dalje ćemo se boriti za djecu i one najstarije osobe. Udrugu slijepih u Pleternici osnovali smo sa ciljem da olakšamo život osobama oštećena vida na ovom prostoru – kazao je predsjednik. Govoreći o pojedinim projektima, naglasio je da se provodi projekt „Budi moje oči“ kojeg Udruga uspješno realizira uz pomoć Europskog socijalnog fonda u stopostotnom iznosu od 494.440 kuna. Korisnici toga projekta, kazao je, zadovoljni su i sretni što tako nešto postoji, a u projektu su zaposlene tri osobe – dva asistenta i voditelj projekta Tomislav Stojčević.

Nabavka pomagala i poboljšanje kvalitete života slijepih osoba

U svom aktivnom radu suočavamo se s različitim poteškoćama i problemima. Prostor u kojem djelujemo nije adekvatan te vjerujemo da će Grad Pleternica, podižući standard svojih građanima, podići i standard osoba oštećena vida – naglasio je predsjednik. Napominje kako će Udruga raditi na tome da se poboljša kvaliteta i nabavka pomagala. Nedavno smo nabavili zvučnu duhovnu literaturu, posjedujemo dvije zvučne Biblije, a uskoro ćemo naručiti i druge vjerske sadržaje. Kućanicama s oštećenim vidom pomoći ćemo dodjelom pomagala za kuhanje, a to su skupi uređaji s govornim senzoričkim sustavom. Za lokalne čelnike organizirat ćemo radionice na kojima će se educirati o tome kako pristupati osobama oštećena vida – zaključio je Marinko Zeljko. Na posljetku je dodijelio jedan Braillov sat za slijepe članu Dominiku Sestriću iz Lučinaca koji ima 11 godina, o kojemu će se Udruga skrbiti, kao i o drugim mladim članovima. Ovaj koristan dar preuzeo je dječakov otac.

Na konferenciji su sudjelovali predstavnici udruga invalida s područja Požeško-slavonske županije, te predstavnici lokalnih udruga s područja Grada Pleternice.

S obzirom na epidemiološke mjere Dan bijelog štapa je obilježen u nešto skromnijem obliku, ali je javnosti odaslana jasna poruka o životu i problemima slijepih osoba na području djelovanja Udruge.

(Sadržaj ovog članka isključiva je odgovornost Udruge slijepih Šestočka)

element2_A3

About Udruga slijepih

Udruga je osnovana 2007. godine. Ciljevi naše udruge su pružanje pomoći našim članovima u ostvarivanju njihovih prava i obaveza. Udruga djeluje zbog specifičnih potreba slijepih, zaštite i promicanje zajedničkih interesa i ciljeva.