UDRUGA SLIJEPIH ŠESTOČKA PLETERNICA Obvezno nošenje zaštitnih maski u prostoru Udruge u primjeni od 13.7.2020. u sklopu projekta “Budi moje oči”

UDRUGA SLIJEPIH ŠESTOČKA PLETERNICA u sklopu projekta “Budi moje oči” UP.02.2.2.09.0103 donosi odluku o obaveznom nošenju maski u prostoru Udruge, sukladno preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, za rad djelatnika i dolazak korisnika za vrijeme epidemije koronavirusa.

Obavještavaju se korisnici projekta “Budi moje oči” i svi ostali građani da su pri ulasku u prostore Udruge obavezni nositi maske i pridržavati se svih ranije donesenih mjera (obavezne dezinfekcije ruku; održavanja sigurnosnog razmaka od 2 m; zabrane rukovanja; kašljanja i kihanja u lakat; maksimalno jedan korisnik unutar prostora, uz iznimku ako dolazi s videćim pratiteljem, prevoditeljem za gluposlijepe osobe ili nekog drugog razloga zbog kojeg je dužno osigurati ulazak više osoba).

Pažnja

Zbog velikog udjela dolaska osoba s različitim poteškoćama u prostore naše udruge dužni smo obavijestiti da pojedine osobe, a sukladno mjerama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, uslijed zdravstvenog stanja i značajki razvojne dobi ne moraju nositi maske uz određena ograničenja. Najčešće se radi o situacijama kod kojih nošenje maske može dovesti do otežanog disanja, opasnosti od gušenja ili do toga da se maska nosi nepravilno što može povećati izglede za zarazu. Kod navedenih stanja neophodno je omogućiti osobi da ne nosi masku.

Građani koji nisu dužni nositi masku na licu i situacije u kojima se to tolerira su:

– djeca u dobi do 2 godine
– djeca predškolske dobi nakon navršene druge godine ako dijete, usprkos nastojanju roditelja/staratelja da nosi masku, pruža otpor nošenju maske ili se ne može suzdržati od dodirivanja maske i lica (pojedinoj djeci maska smeta te osjećaju neotklonjivu potrebu da namještaju masku i dodiruju lice, čime se povećavaju izgledi za unos virusa kroz usta, nos ili oči)
– djeca u dobi nakon navršene druge godine pa do nižih razreda osnovne škole mogu nositi masku samo u aktivnostima koje su vremenski ograničene (aktivnosti koje traju najviše sat ili dva) i kada su pod neprestanim nadzorom roditelja/staratelja (primjerice kod vožnje u javnom prijevozu, u zdravstvenoj ustanovi  ili kod odlaska u trgovinu iako se roditeljima preporučuje da djecu vode u trgovine samo ako je to krajnje nužno)
– osobe s određenim oblicima invaliditeta kao što su: određena oštećenja mentalnog zdravlja uključujući teškoće iz autističnog spektra ako osobe pružaju otpor ili ne podnose masku na licu, osobe s intelektualnim teškoćama, osobe s većim tjelesnim/motoričkim oštećenjima zbog možebitnih teškoća disanja ili nemogućnosti da skinu masku bez pomoći druge osobe
– osobe koje trebaju prenijeti informaciju osobi s oštećenim sluhom, uključujući prevoditelje za gluhoslijepe osobe i druge osobe u pratnji, u situaciji kada poruku osobi s oštećenim sluhom ne mogu napisati ili prenijeti znakovnim jezikom, već isključivo čitanjem s lica i usana
– osobe s oštećenim sluhom u situacijama u kojima maska onemogućuje učinkovitu komunikaciju i primjereno razumijevanje prenesene poruke
– osobe s teškoćama disanja uslijed kroničnih bolesti (ove situacije ne treba zamijeniti s respiratornom infekcijom uz povišenu temperaturu ili druge znakove koji mogu biti karakteristični za bolest COVID-19 kada je nošenje maske obavezno)
– osobe promijenjene svijesti ili kod gubitka svijesti
– sve osobe koje iz drugih razloga ne mogu skinuti masku bez pomoći druge osobe.

Odluka stupa na snagu 13.7.2020. od ponoći u 00:01 i provodit će se dok uvjeti drugačije na budu dozvoljavali. Unaprijed se zahvaljujemo na razumijevanju.

(sadržaj ovog članka isključiva je odgovornost Udruge slijepih Šestočka)

element2_A3 (2)

About Udruga slijepih

Udruga je osnovana 2007. godine. Ciljevi naše udruge su pružanje pomoći našim članovima u ostvarivanju njihovih prava i obaveza. Udruga djeluje zbog specifičnih potreba slijepih, zaštite i promicanje zajedničkih interesa i ciljeva.